user_mobilelogo

CSERHÁTSURÁNY, PLÉBÁNIA TERVE 2005

HELYSZÍNRAJZ (pdf)

FÖLDSZINT egyszerű rajz (pdf)

TETŐTÉR egyszerő rajz (pdf)

FÖLDSZINT (pdf)

TETŐTÉR (pdf)

HOMLOKZATOK (pdf)

HOMLOKZAT ÉS METSZET (pdf)

HOMLOKZAT ÉS METSZET (pdf)

Építtető: Római Katolikus Egyházközség Cserhátsurány, Vagyóczki József esperes

 

A műemlék templom környezetébe (de illő távolságban) az első terv rönkházat javasolt, később a váci püspökség időtállósság miatt téglafalura átterveztette. Nem épült meg.

 

A megadott program szerint az épületben egy irodával és irattárral bővített lakást, egy garzonlakást, kb. 100 férőhelyes közösségi teret és pár vendégszobát kellett kialakítani. Szempont volt továbbá a környezetbe illeszkedés, a takarékosság, az ütemezhetőség, a nehéz mozgásúak számára is alkalmas kialakítás és a közösség számára sokrétűen használhatóság.

Mindezek szerint egy alapvetően egyszintes, hagyományos külsejű házat terveztem belső tornácos (kerengős) udvarral, mely a templom felől tartó utacska felé nyílik. Ez a belső, védett tér remélhetőleg jól be fog válni.

Az udvarba lépve, jobbra, a dél-délnyugati fronton a plébánia található. Az első ajtó az iroda váró előtere, a második egy mozgássérült wc, a harmadik maga a lakás, annak is egy látogatók fogadására alkalmas étkező, minimális konyharésszel. A tervezési program szerint a helyiségek méretei viszonylag takarékosak, de együtt mégis kényelmes teret alkotnak. A 27 m2-es nappali magában is tágas, és alkalmanként összenyitható a közösségi térrel, bővítve azt. Ennek megfelelően érdemes berendezni.

Az észak-északkeleti szárnyról elsőként a garzonlakás bejárata nyílik, melynek nyugatra is van ablaka. Itt a pap segítsége lakhat. Mindkét lakásból (illetve az irodából) a templomra és az útra lehet látni.

A tornácról nyílik egy konyha, amely a mindennapi főzésen túl a rendezvények esetén is jól használható. Ehhez két raktár kapcsolódik, északi tájolással.

A következő szoba rossz időben a közösségi tér szélfogó előtereként, mise közben a kisgyerekes anyák helyiségeként, rendezvények esetén öltözőként működhet. A két kis zuhanyzós, wc-s mosdó ezt segíti. Pelenkázó asztal is elhelyezendő.

Az északi front utolsó helyisége a nappalival megegyező kétállásos garázs, mely az épület parkolásának ellátásán túl rendezvények esetén bővítésként, máskor esetleg asztaliteniszhez, Karácsonykor akár élő állatos Betlehemes berendezésére alkalmas. Hidegburkolattal készül.

Az udvarról szemben nyílik egy 75 m2-es közösségi tér, mely télen, a templom fűtetlensége esetén azt is helyettesíti, azonkívül ifjúsági, időseknek szóló rendezvények, előadások, felolvasások, vetítések, táncházak, esküvők tartására is alkalmas. Minderre úgy, hogy három felé bővíthető (nyáron). Tágasságát a belvilágával éri el, a fényt felső ablakokról kapja. Itt az összes nyílászárót festett üvegből (ólomüvegből) képzeltem el. A terem jól átszellőztethető a nyílásokon keresztül. A padló keményfából (parketta) készül.

Az épület hátsó frontján két raktárban a fűtés gépei vannak, valamint bútorok, székek, asztalok, a kegytárgyak és a rendezvények egyéb kellékei (erősítés) tárolhatóak.

A tetőtérben egyfelől a közösségi térhez van kétszer 5 m2-es karzat (pl. énekkar, kis valódi orgona számára), másrészt három vendégszoba. A lakás fölött a ritkán használt, csak tárolt egyházi iratok raktára van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sidebar2

logo2 haz