user_mobilelogo

KISMAROS, LAKÓHÁZ ÁRTÉR HATÁRÁBAN 2005-2007

A faluközponti, de cseppnyi telekre annak végében, az egykori csűr méretével és arányával épült meg a tetőteres épület. Ettől eltér a középső rész a fedett bejáróval és fölötte a fedett terasszal. A télikert két szintes. Az étkezőben bútorszerűen kialakított lépcső. Az emeleti fürdő egy tágas pulttal a teraszra néz.

 

A telek a révhez vezető utca és a bicikliút sarkán van. Az északi oldalhatáron elhelyezés szerencsés a tájolás és a kilátás miatt is. Jó a telek közlekedése (kerékpár, komp), de ezért viszonylag nagy forgalom is van nyáron.  A Rév utca felé a ház főhomlokzatát, egy hagyományos oromzatot mutat, visszafogott arányokkal. A bicikliút felől a háztető jelentkezik hangsúllyal.

A gát nem hivatalos védővonal, a mértékadó árvízszint magasan a telek fölött van, az itteni házakat rendszeresen elönti a víz; így is épülnek, kiemelt lakószinttel. A lábon elhelyezés (lsd. Lupa sziget) a hagyományos faluképpel és a kívánt családi ház használattal nem volt összeegyeztethető.

A telek megközelítése a Rév utcáról lehetséges, és így a déli rész érintetlen kert maradhat. Árvíz esetén az árvízszintre emelt terasz jelent kikötési-megközelítési lehetőséget. (Ez a megoldás a rév felé egy másik új épületnél is megfigyelhető.)

Árvíz esetén az ablakpárkányok szintjéig a ház védhetőre tervezett, hőszigetelt vízzáró betonfalakkal (nem szívják meg magukat). Természetesen a nyílások védelmét meg kell oldani, statikailag pedig a felúszás, alsó vízbetörés veszélyét. A magasabb vizet be lehet engedni. A födém alatti vízszintes falszigetelés megvédi a felső részt az átnedvesedéstől.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sidebar2

logo2 haz