user_mobilelogo

GYIMES, SZÉP-HAVAS, ZARÁNDOKKÁPOLNA

tervlapok PDF-ben:

földszint, karzat, metszetek: A-A, B-B, C-C

 

elöljáróban: A tervhez a nagyszerű ember és statikus, néhai dr. Pável Gyula (Budapest) ingyen készítette el a statikai számításokat.

RÖVID LEÍRÁS A SZENT LÁSZLÓ KÁPOLNA ÚJJÁÉPÍTÉSÉHEZ (2007. március)

Elhelyezkedés: A gyimesi hágó mellett, a régi Csíkba vezető útvonal egyik magaslati pontja. Az 1336 méteres Szép-havas csúcstól húsz méterre található a már csak alapjában létező egykori kápolna.

Hagyománytisztelet: Az újjáépítés a meglévő alapot használja, az egykori épületformát kívánja kitalálni. Az eltérő anyag segít az eredeti épületrész pontos elkülönítésében, bemutatásában.

Kialakítás: Az épület háromképpen használható.

Nagyobb nép érkezésekor az ablaktáblákat le lehet nyitni, így azok egyben padként használhatók 40 fő részére. Innen hallható és részben látható is a belső tér. A kinyitásnak köszönhetően az épület mellől is követhető a benti szertartás. A két és fél méter széles háromszárnyú kapu is megengedi a toronyaljból való belátást, a hang kiáradását a kápolna előtti térre. A kápolnában 32 ülőhelyet terveztem, de körben a régi alapon még akár ötvenen is leülhetnek. Az előtérbe 30-100 fő fér be. Így viszonylag védetten és a nagy út közben pihenve használható a kápolna.

Évközbeni használatnál akár hideg időben is a zárt kápolna faszerkezete révén belehelhető.

Akik erre járnak, és zárva találják a kápolnát, azok is az előteret használhatják akár vihar-menedékként is.

Az előtér feletti tér a kápolna karzataként alakítható ki. Lehajtható vagy leengedhető lépcső biztosítja a feljárást a torony alatt. Ugyanitt lehet feljebb jutni. A torony akár kilátónak is alkalmas (csak nyitott kápolna esetén). Az ablakok feletti csapóajtó zárja el a külső teret.

A belső tér megvilágítása:

A természetes fény az egymástól 15 cm-re lévő oszlopok közötti törésálló festett fix üvegeken sejlik át. Az ablaktáblák lenyitásával a tér teljesen világos és szellős lesz (ezekről részletes tervek kellenek).  A mesterséges fényt fali gyertyatartó karok biztosítják.

Az asztal egy nagy farönkre helyezett kőlap.

A padló téglából készül.

Szerkezet: A helyi anyagokra, ezermesterek tudására támaszkodva, és a könnyebb szállítás, a tájba illés, a hagyománytisztelet és a barátságosság miatt az épület fából készül. A meglévő alapra vörösfenyő talpgerenda kerül. Erre épül a favázas épület 18*18-as helyi anyagú faoszlopokkal, merevítő andráskeresztekkel és kitöltő gerendafallal. A nyitott fedélszék két ötméteres szakaszon nincs összekötve, ezért a kb. 3,5 méter magasan lévő szélesített talpszelemen vízszintes hajlításra van igénybe véve, vörösfenyő javasolt ide is.

A tető belülről 15 cm-es deszkaborítású és a szarufák vagy takarópallók is látszanak, kívülről zsindelyfedésű, az éleken lekerekítve. A kettős héjazat között esetleg tűzvédő réteget, fémlemezborítást lehet elhelyezni. Szigetelés nem szükséges, de a kettős fedés a meleg ellen jó és a szerkezetet is védi.

A csúcsokból kiálló két faragott díszt esőálló fából (pl. szibériai borovi) kell készíteni.

A torony részben független szerkezet, legalábbis a négy új pontalapja. Négy összedöntött 9 méteres farönk a váza, melyek kb. 35-ről 25 cm-re keskenyednek. A merevítés a felső részeken van, illetve a torony a kápolnával is összedolgozik.

Rétegek:

fal: 15 cm gerenda

padló: 7 cm tömör tégla cementfugával, homokos kavics ágyazaton.

tető: kettős hasított fazsindely, alátétlécezés, 5/10 ellenléc, fémlemez biztonsági fedés, látszó belső deszkázat, 10/20 szarufa, (esetleg hőszigetelés és látszó deszkázat a szarufaközökbe, így 20 helyett csak 7 cm szarufa látszik)

Egyéb épület telepítése: A kápolnától távolabb, de igényes kivitelben később kiegészítő épület (pl. illemhely) is építhető. Legalább 30 méter védőtáv javasolt.

Alapterületek:

kápolna 55 m2 ;karzat 24 m2 ;toronyalj 33 m2 ;összesen 112 m2.

tervező: Sámsondi Kiss Gergely, Budapest

 

A SZENT-LÁSZLÓ KÁPOLNA TERV MAGYARORSZÁGI FELHASZNÁLÁSÁRÓL

Tisztelt Uram!

Gergely István ('Tiszti' – Csíksomlyó - Csobotfalva) elhatározta a Gyimesekben lévő egykori Szent-László kápolna újraépítését. Mára a Szent László által készíttetett kápolna alapjai maradtak csak meg. Ezek fölé, 2007 tavaszára elkészítettem az új kápolna tervét.

Gergely Istvántól értesültem, hogy a magyarországi Szent-László lovagrend felépítené ugyanezt az épületet az anyaországban is, bizonyos megfontolások alapján. Ő nem kifogásolta az elgondolást, én pedig tervezőként az alábbiak szerint beleegyezésemet adom.

Az építészeti színvonal megőrzéséhez a tervezővel való előzetes egyeztetés és megegyezés, valamint további együttműködés szükséges:

  • A helyszín, elhelyezés kiválasztásában a megfelelő környezet miatt.
  • A felhasznált anyagok, szerkezetek és azok minősége kérdésében.
  • A tervektől való építés közbeni eltérés is csak a tervező előzetes beleegyezésével történhet.
  • Az építkezés folyamán alkalmankénti tervezői művezetés szükséges.

A tervem új helyszínre való építési engedélyének építészeti részét társadalmi munkában elkészítem, azonban a költségeket (sokszorosítás, utazás) nem tudom vállalni. Az egyéb munkarészek (pl. szakhatósági egyeztetések) és a művezetés kérdésében a későbbi fejlemények alapján lehet megállapodni.

Jó egészséget, és a szép cél érdekében is sikert kívánok:

Budapest, 2007. augusztus

 

 

 

 

sidebar2

logo2 haz